5 Tips om veilig te rijden in de herfst

Autorijden in de herfst biedt spectaculaire plaatjes met prachtig verkleurende bladeren. Helaas brengt de herfst ook wat nadelen met zich mee; de zon staat laag en kan je verblinden, regen en mist zorgen voor slecht zicht en bladeren op de weg kunnen gladheid veroorzaken.

Met deze 5 tips kom je veilig de herfst door!

5 Tips om veilig te rijden in de herfst

1) Verblindende Zon

Nu de dagen korter worden en de dagen langer, staat de zon vaak laag aan de hemel als iedereen in de auto zit. Dit kan een verblindende werking hebben, met alle risico’s van dien.

Zorg dat je een zonnebril in de auto hebt. Draag je al een bril? Zorg dan voor een zonnebril op sterkte, of voor een overzetbril. Ook de zonneklep in je auto kan helpen. Het voelt misschien vreemd, maar juist bij een lage zon is je verlichting extra belangrijk. Hierdoor ben je veel beter zichtbaar voor andere weggebruikers, zelfs als ze verblind worden door de zon.
Bedenk ook, dat als jij last hebt van de zon, de mensen achter je daar waarschijnlijk ook last van hebben. Dit kan leiden tot ongelukken als je plotseling remt.
Heb je de lage zon in de rug? Dan hebben je tegenliggers dus last van de zon. Ook dat is goed om rekening mee te houden.

2) Gladheid

Hoewel we gladheid meestal associëren met de winter, kan de weg in de herfst ook gevaarlijk glad worden! Zeker als het hard waait, of hard gewaaid heeft, kunnen er veel bladeren op de weg liggen. Als deze dan ook nog eens nat worden van de regen, wordt de weg gladder dan ijs, en strooien helpt niet!

Later in de herfst kan nachtvorst voorkomen, waardoor het, zeker in de ochtend, ook glad kan worden door ijs.

Gladheid kan je moeilijk oplossen, maar goede (winter-)banden en verantwoord rijgedrag kunnen een hoop ellende voorkomen. Zorg dat je banden voldoende profiel hebben, en pas je snelheid aan.

3) Technische Problemen

Door kou en regen kan je auto aangetast worden. Voornamelijk de accu is gevoelig voor kou, en we moeten dan ook regelmatig de deur uit om accu’s te vervangen bij auto’s die niet willen starten. Laat je accu controleren om te voorkomen dat je auto niet meer wil starten als het ’s nachts koud is geweest.

Behalve de accu, kan bij nachtvorst ook de motor zelf beschadigd raken. Controleer je antivries en vul deze bij als het nodig is. Zorg ook voor antivries ruitenwisservloeistof, om vriesschade te voorkomen in je ruitenwisservloeistof-tank en -leidingen.

4) Regen

Regen op het raam

Regen is een bedreiging op verschillende manieren. Gladheid hebben we al besproken, maar ook voor het zicht is regen een belangrijk probleem. Zelfs lichte regen kan het zicht al ernstig beperken, zware regen kan erger zijn dan mist, en regen in combinatie met een lage zon is al helemaal een ramp voor je zicht. Gelukkig is hier een makkelijke oplossing voor: gebruik goede ruitenwissers. Goede ruitenwissers maken je ruit echt droog, en zorgen voor optimaal zicht.

5) Verlichting

Verlichting is altijd belangrijk, maar in de herfst verdient het wat extra aandacht. Zoals gezegd, is verlichting één van de belangrijkste zaken om gezien te worden als de zon laag staat. Controleer dus regelmatig of je verlichting nog werkt.

Daarnaast is er in de herfst nog een ander probleem: omdat de weg vaker nat is, spat er meer vuil op je auto. In onze omgeving zijn er ook veel wegen waar in de herfst extra modder op ligt door landbouwvoertuigen. Dit kan ervoor zorgen dat je lampen veel slechter zichtbaar zijn, omdat ze bedekt zijn met modder, zand en ander opspattend vuil. Controleer je lampen regelmatig, en als het nodig is, kan je ze schoonmaken met een zachte doek en veel water.